Mi is az a visszwatt védelem?

A visszwatt védelem lényege, hogy a napelemes rendszer által megtermelt pillanatnyi energia nem lehet nagyobb mint az adott vételezési ponton vételezett energia. Egyszerűbben fogalmazva egy napelemes rendszer csak annyit termelhet (úgy kell szabályozni) amennyit a felhasználó pillanatnyilag igényel, nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra. Még egyszerűbben: annyit termelhetsz amennyit el is fogyasztasz az adott pillanatban. Nagyon fontos kiemelni, hogy adott pillanatban, és nem egy adott időintervallumban.

main picture

Hogyan lehet szabályozni az invertereket?

A napelemes invertereket két különböző módon lehet szabályozni.
Az egyik szabályzási mód az inverterek AC oldalán lévő mágneskapcsoló alkalmazása mellyel az adott invertert távolról beszakaszoljuk valamint kiszakaszoljuk. Ezzel létrehozva egy ’szabályzást’, bár inkább vezérlésnek lehetne nevezni.

A másik, korszerű szabályzási megoldás az inverterekkel való folyamatos kommunikálás buszhálózaton. Ezen kiépített buszhálózaton az összes inverter fel van fűzve így lehetővé téve, hogy az inverterek egy adott parancsra adott százalékkal le vagy fel szabályozzák magukat. Egy ilyen kommunikációs hálózat kiépítése nem bonyolultabb sőt sokkal kevesebb kábelt igényel mint egy mágneskapcsolós megoldás. Természetesen sok más inverter szabályzási módszer is van, de általában ez a két megoldási módszer a kiindulási alap.

Melyik szabályzási módszert érdemes választani?

Mindkét szabályzási módszernek megvannak az előnyei és hátrányai.
A mágneskapcsolós megoldás előnye az egyszerűség, és gyors lekapcsolási idő viszont hátránya, hogy valós szabályzás nem valósítható meg vele vagy kikapcsolva vagy bekapcsolva van az inverter, visszakapcsolási idő akár percek, mivel a teljes hálózatra való kapcsolódási procedúra újra lezajlik ilyenkor az inverter részéről.
A buszhálózaton keresztüli szabályzás jóval előnyösebb és korszerűbb mint egy mágneskapcsolós megoldás. Előnye, hogy pontosabb (akár 1 %-os pontosságú )szabályzást tesz lehetővé felfele és lefele. Akár meddő teljesítmény szabályzást is létre lehet hozni vele így fázisjavításra is alkalmas tud lenni és ami az egyik legfontosabb, hogy nem történik fizikai lekapcsolás az inverter AC oldalán csupán AC oldalon történő visszaszabályozás. Amennyiben kiépül a buszhálózat az nem csupán visszwatt védelemre alkalmas hanem az inverterek monitorozására is. További rengeteg előnye is van melyekről akár email-en vagy telefonon tudunk további információkat adni. Egyetlen ’hátrányról’ lehet beszélni , hogy a szabályzás nem azonnali hanem egy kis késleltetés van benne, mely egyrészt ered a szabályzó kör feldolgozási idejéből mely 100 milliszekundum nagyságrendű (ez természetesen a mágneskapcsolós rendszernél is fenn áll) másrészt az inverterek feldolgozási ideje (míg a teljesítmény mérhetően lecsökken) mely pár másodperc lehet inverter márkától függően. Ennek tudatában cégünk kifejlesztett egy olyan algoritmust mely ezen késleltetést kiküszöböli.

Milyen márkájú invertereknél tudja a Profi-Vill Kft. biztosítani a visszaszabályzást?

Jelenleg ABB és FRONIUS  napelemes invertereknél működik 100%-osan a visszaszabályzási rendszerünk. Különböző teszteket végeztünk már GROWATT márkájú inverterekkel is, de kifejezetten visszaszabályzós rendszerekhez nem ajánljuk.

Mennyibe kerül egy ilyen rendszer?

Ez sok összetevős dolog, így pontos árat nem tudunk előre mondani ,csak előzetes felmérés/megbeszélés esetén. Függ az inverterek számától, a teljesítménytől, visszatáplálási pontoktól stb… Több féle ’csomagot’ állítottunk össze az egyszerű csak kifejezetten a visszaszabályzásra kialakított rendszertől kezdve a távolról elérhető és akár a fázisjavításra alkalmas rendszerig.

Mikor kell használni Visszwatt védelmet?

Visszwatt védelmet mindig az áramszolgáltató kéri és írja elő. Általánosságban elmondható, hogy két esetben kell használni

  • 50kW teljesítmény alatt csak akkor ha KÖF-ön van vételezés
  • 50kW teljesítmény felett akkor ha fogyasztás csökkentésére szeretnénk használni a rendszert (így értelemszerűen akkor nem kell alkalmazni ha direkt értékesítésre termelik az energiát)